Narysuj królewską ucztę!

Zapraszamy na królewską ucztę!

Na królewskim dworze bardzo często ucztowano – przy stole podejmowano ważnych gości, toczyły się rozmowy i zapadały istotne decyzje. Zasiadano przy stołach nakrytych białymi obrusami, naczynia mogły być z metali szlachetnych, ale również z gliny lub drewna. Często zamiast talerzy używano placków chlebowych. Wśród sztućców były łyżki i noże, służba podawała miski do mycia rąk i ręczniki. Czasami kielich i miska przeznaczony był dla dwóch biesiadników. O zapewnienie jadła na ucztę (również o codzienne wyżywienie członków dworu) dbał szafarz. Na stołach stało mięso dostarczanie przez chłopów: kiełbasy, szynki, pieczenie, oraz dziczyzna przygotowana przez łowczego, który był odpowiedzialny za przygotowanie łowów królewskich. Spożywano także ryby dostarczane przez właścicieli pobliskich stawów. Z przyzamkowego ogrodu pochodziły zioła służące do wyrobu sosów lub przyprawiania potraw. Pieczono chleby i placki zwane podpłomykami. Wśród napojów była woda, piwo, miody pitne dostarczone przez bartników i wino. Pod koniec posiłku spożywano owoce i słodkie placki.

Kuchmistrz nie przygotowywał potraw, ale dbał o to, by spiżarnie były pełne. Kierował także kucharzami i dbał o sprzęty kuchenne. W czasie uczt królewskich zapowiadał kolejne potrawy. Dania podawane na stół były krojone przez krajczego. Przygotowaniem i nakryciem stołu zajmował się stolnik. O wino podawane podczas posiłków dbał cześnik, a wszelkich napojów przed podaniem królowi próbował podczaszy.

Czas uczty umilała muzyka oraz popisy aktorów i akrobatów.

Do stołu zasiadano według kolejności sprawowanych urzędów. Najważniejsze miejsce zajmował król, potem urzędnicy sprawujące najwyższe funkcje państwowe.

Pokoloruj obrazki przedstawiające osoby przygotowujące ucztę królewską - szablony znajdziesz w galerii poniżej. Dobrej zabawy!

Autorką rysunków jest Ola Komuda.
 

 

 

2020-03-17